Monday, February 17, 2014

STATISTIK-PdP

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah, hari ni PdP berjalan macam biasa dan best dr selalu. First time ajar kelas Matematik Form 3. Presentation dijalankan hanya untuk kelas Tingkatan 3Bukhari. Sebabnye:
1. Kelas ni kelas 1
2. Nak uji tahap HOTS (berfikir aras tinggi)
3. Menyedarkan pelajar2 mengenai prestasi sekolah 
4. Memberi motivasi kepada pelajar

Tajuk tugasan:
Mencari data kelulusan PMR
Dan
Menterjemahkan tugasan dalam bentuk carta pai , carta palang dan carta garis.

Byk dugaan jugak bila mula2 G bg tugasan pada pelajar. Ader yg ambil keje mudah, report kat parents dan parents bertindak call pengetua. Mmg geram jugak. Tujuan lain buat tugasan dan elak chalk and talk ialah, sbb G bosan dgn kaedah itu dan nak paksa pelajar berfikir dan myelesaikan masalah(problem solving) Alhamdulillah, setelah menerangkan dengan 2 muka surat penuh(hehe, tipu je) akhirnye, settle masalah kecik tu.

Dan alhamdulillah, selepas 2 minggu tugasan diberikan, pelajar bertungkus lumus, bekerja sama serta bertolak ansur dalam tugasan 1 ini. (Ader lagi projek2  matematik yg lain)

Ok dah melalut, enjoy picture ni ye... kalau nak tgk video boleh request (whatsapp 0192185968) k???






GRED KESELURUHAN : B-
(Cuba lagi next presentation)





Saturday, February 15, 2014

JJCM-KURAU STONE

Letih2 jugak, tapi JJCM jngan diabaikan.. hehehe
Kali ni ke Kurau Stone. 
Syok abis, sbb kali ni plan nak makan stik. Tp xsmpt snap, sbb lapaq sgt, terus baham, bagaikan singa kebuluran... 

Tgk la view kat Kurau Stone ni. Sgt peace and calm.


Tempat makan special, sbb boleh pilih nak duduk atau bersimpuh/bersila. Kami pilih duduk bersimpuh la mcm selalu...
Makan atas pondok smbil tgk org mengail belut! Eeeee, geli...


Klau nak mkn western, sila la dtg petang sikit dlm kul 6 ke atas. 
Makanan kat sini memuaskan bg kami. Makan dgn tenang, xde org usha2... hehehe
So, klau yg dkt2 Kurau Stone tu meh la makan2 kat sini. 
Tukar angin...perjalanan dr Kamunting ke Kurau Stone ni dlm 15-20 minit je(kete wiraku gagah berani) klau byk kete dan drive dgn kelajuan 100km/jam... 

Ok, takat ni dulu. Salam

MERENTAS DESA 2014

Assalamualaikum

Fuhhh, smlm, habis tugas pertama Ketua rumah sukan Rumah Merah utk tahun ni... biasela, baru tahun kedua kat sek, masih dianggap junior, hehehe. Padahal dah 10 tahun dah bergelar cikgu. Students pun dah keje2 dah kbnyakannya..

Letih belum surut, tp kak G nak kongsi sikit picture smlm... 
Selamat melihat ye..

Sblm berlari masuk kampung dan denai, kena la buat warming up supaya xkejang2 badan lps berlari2.



Dah regang2 badan, pelajar dilepaskan ikut kategori. Yg kecik murid perempuan, jalan dulu.
Muke ketat je, letih kot kan...hehe

Ni keputusan pemenang pulak.



Ni keputusan muktamad semalam, tahun lepas Rumah Merah ranking no2, tahun ni atlet semua dah xpired, levers. No 3 pun xpe, alhamdulillah, result ni boleh la buat semangat cari atlet Rumah Merah. Latihan rumah sukan akan diumumkan kemudian


#cikgubanyakkerje
#pasninaksettlemuridbiasiswapulak


Saturday, February 8, 2014

JJCM - Ban Pecah

Assalamualaikum...

Smlm, kak G dan muhammad JJCM dengan students kelas 5M 2014. 11 org pelajar join JJCM kali ni.
 Syok jugak. 
Dpt menghilangkan stress 
& dlm masa yg sama, nak usha port utk JJCM famili pulak.
Klau nak ikut kan yg paling best Muhammad la. Smpai xbagi kakak2 dan abang2 balik... hehe

Tempatnye dekat je, dlm 30 minit dr rumah G kat Selinsing tu... ikut jalan Kuala Gula.
Kalau nak ke Kuala Gula Sanctuary Resort, ambil simpang ke kiri, tp nak ke Ban Pecah, just terus je, ikut jalan Tanjung Piandang. Actually, mmg Ban Pecah ni dlm kawasan Tanjung Piandang.
Kawasan Ban Pecah ni mmg dikelilingi laut la.
 So mmg sesuailah pengantin2, nak buat album perkahwinan... tempat maksiat pun je jugak. Tp niat kami ni semua yg baik2 je. 




Mcm biase le, pas makan2 terus la cari tempat makan
(farhan yg perkenalkan tempat ni). 
Katanye, Ban Pecah mmg terkenal ngan udang2 besar, dan makanan laut yg fresh2. Makanan2 laut pun xberbau.
So, hari ni kami mmg nekad nak try Mee Udang Berasap. 
Biasalah, mmg byk kedai dr 1- 2 km dr laut tu.

Sampai je kat kedai, terus order. Senang je nak cari kedai ni, sbb ramai pelanggan kedai ni. Dgn sabar, tggu smpai la mee smpai.
Seriously, terkezut masa menu smpai. 
Kat mana berasapnye.... ooooooo, rupe2nye, mee tu di masak atas port dan smpai je kat kami berasap2 dan terpercik2 kuah2nye... 
Masuk mulut je, pehhhhhhh, sedap giler. Mmg recommend kwn2 ngan famili mkn2 kat sini...


Ok, takat ni je coret2 kak G, 
Pas ni kat mana pulak destinasi JJCM kami ?




Monday, February 3, 2014

SABAR




Assalamualaikum,
Istilah Hormat menghormati mmg sinonim sgt dgn masyarakat di Malaysia, khasnye orang MELAYU. Dlm semua matapelajaran kat sekolah, nilai2 murni ni sentiasa di ingat2kan oleh cikgu2. Xkira betapa teruk pun situasi, kita diajar utk menghormati manusia lain. Kenapa eh, makin ramai yg xtau hormat orang lain????

Mood : trying to be patience. Please don't mess with me. 

Sunday, February 2, 2014

SABUN KETIAK


SABUN KETIAK????
(Marrine Essence Beauty Bar)

Sebagai wanita, kita mesti nak wangi2, xde lorong2 gelap(celah ketiak, celah peha, dan kawasan2 sewaktu dengannya) kan? Tok sah tipu la... klau G bagi contoh lantai kotor, mesti kita nak cuci gosok bagi bersih, ye dok?tp kalau badan atau bahagian2 badan gelap, nak cuci gosok ngan ape.
Ha... xyah risau dah! Sebab ader sabun ketiak ajaib ni. Kita perlu usaha tau, bukannya kawasan2 gelap tu hilang mcm tu aje kan? 

Antara bahan2 dalam marrine essence ni ialah :
a) GARAM BULUH - kaya dengan antioksidan dan mineral utk kulit, anti bakterial, anti alergi dan anti keradangan. So sgt sesuai utk baby yg ader eczema (ruam)
b) PhenoSFE- memperbaiki dan membaik pulih sel kulit
c) Ekstrak Liqourice - mencerahkan pigmentasi kulit
d) Minyak Tea Trea - Anti bakterian, anti fungus(kulat)
e) Vitamin E- menyembuhkan kulit yg bermasalah dan rosak
f) Gliserin - tidak mngeringkan kulit. Pelembab kulit terbaik
g) Aloevera - meransang pembaharuan sel sel kulit



Guna ketika mandi ye. Simpan di tempat yg kering ye. Sabun ketiak ni organik, so dia cepat lembik ye...

Harga SEKETUL SABUN KETIAK - RM33 termasuk pos ye
Satu kotak ader 3 ketul. So klau nak sekotak RM90 ye. Klau gune seorang boleh tahan sampai 3 bulan tau...





Testimoni celah peha pun beransur baik



Whatsapp G 0192185968


Saturday, February 1, 2014

CMC


CURCUMA MANGGA CURE (pil resdung no1 di Malaysia)
(Pengalaman sendiri)



Dah lama dah, berhajat nak kulit muke putih gebu, pinkish2 gitu. Mcm2 product guna, dr makan ke sapu. Tp mcm x menjadi je. Kulit muke G xde masalah sbnrnye, tp mcm kurang fresh. Akhirnye terbuke hati nak ambil pil CMC. Sebab pertama:
■ muke x fresh (xpinky2)
■ selalu bersin
■ gatal hidung
■ kerap selsema
■ kulit xlicin

Klau selsema tu ya ampun, mmg seharian tido pas makan ubat selsema. Mmg hidung ni macam paip pecah. Hingus jgn cakap la. 

Last2, hasil follow instagram founder CMC, G ambil keputusan utk try jugak CMC ni. Xtggi pun harapan, just hrp kurang selsema je. 


Kesan 3 minggu : demam dan batuk2 ( batuk mngandungi kahak yg berdarah). 

Dan sekarang, alhamdulillah, masih terus kan pengamalan CMC. Skrg dah kurang selsema, batuk dan asma attact. Alhamdulillah...

Ni bahan2 dalam CMC 
Thanks again Miss Google

Testimoni CMC :




Harga pasaran
 botol kecil -RM45(30 kapsul) , botol besar(60 kapsul) -RM85

Contact kak G ye
Whatsapp 0192185968